• Lønset kirke (map)
  • 62.588662, 9.346937

Før svartedauden i 1349 var det fem kirker i Oppdal, hovedkirka ved Vang, kirka på Lo, kirka på Ålbu og to kapell; et ved Stavåa på Fagerhaug og et ved Vindøla på Lønset. Dette går fram av sokneprest Gjert Juel Feldtmanns beskrivelse over Oppdal prestegjeld fra 1700–tallet. Om kapellet ved Vindøla skriver han: «- - Det andet capell i Winddalen, paa hiinside Winddals Elv, 3 Mile i vester fra Kirken [på Vang]. Steden vises, en liden rund plan - -».

Trolig var dette en liten stavkirke fra 1100–1200–tallet. Det er lokale utsagn om hvor denne kirka skulle ha stått, men i dag er det ikke funnet konkrete spor etter denne. I 2016 ble det imidlertid reist en minnestein etter middelalderkirka ved Vindøla og rydda en åpen plasss rundt denne.

Steinen som står like ved et vadested for den gamle kløvstigen mot Storlidalen ble avduka under bispevisitasen sommeren 2016. Den lokale vandringa som er satt opp under Pilegrimsdagene i Oppdal 2017 går fram til denne minnesteinen der det også blir en kort orientering om de gamle ferdselsvegene i området og de historiske minner etter midelalderkirka.

Turen starter og ender ved Lønset kirke der det også blir arrangert en konsert samme kveld. Like før konserten blir det anledning til å nyte et lite måltid ved den spesielle bygget Heksagon som er reist av Lønset 4H.

Pilegrimsvandring
Det blir lokale guider med på vandringa som starter ved Lønset kirke kl 17.00. Turen går på veg via Heksagon, over Moabrua, opp Horvlia og videre etter en gammel ferdselsveg fram til minnesteinen. Distanse ca 3 km ~ 1 times rolig vandring. Kl 18.00 blir det en kort orientering før turen går videre tilbake over Vindalsbrua og opp til Storlidalsvegen og fram til Heksagon rett nedafor Lønset kirke (se skilt like nedafor vegkryss til kirka).

Pilegrimsmåltid
Et lite pilegrimsmåltid med både kortreist og langreist mat og drikke blir servert her; noe både for kortvandrere og langvandrere! Serveringa starter kl 19.30 på utebordene og benkene utafor Heksagon, men det er også anledning til å sitte inne i tilfelle regnvær så langt plassen rekker.

Konsert
Kl. 20.30 starter konserten ”Hellige Birgitta – lär meg att älska” i Lønset kirke. 
Les mer her.

Kontaktpersoner
Inger-Helen Ishoel Olsen, ninni@oppdal.com, telefon 950 25 431.
Ivar Horvli, ivar.horvli@oppdal.com, telefon 472 40 74.

Minnesteinen